Kun puhutaan työttömyydestä ja työllistämisestä, Suomella menee juuri nyt kohtuullisen hyvin. Työttömyys on lähtenyt loivaan laskuun viime vuosina, mutta työttömiä tulee silti aina olemaan. Suomen valtio tukee yrityksiä antamalla niille erilaisia tukia, joihin kuuluu myös työttömien ihmisten työllistämisraha. Sen avulla yritetään saada yritykset palkkaamaan lyhyt- ja pitkäaikaistyöttömiä.

 

Tänä vuonna kuitenkin työllistämisrahaa tulee käytettyä odotettua vähämmän. Mistä tämä kaikki johtuu? Eikö yrityksiä vain jaksa kiinnostaa kohtuullisen kokoiset tuet? Syitä mahtaa olla useita, mutta mielestäni suurimmat ovat syyt ovat yrityksen ala, mihin se perustuu ja työttömien ihmisten jatkunut passiivisuus.

 

Eniten työpaikkoja on vapaana vähemmän halutuissa työpaikoissa kuten esimerkiksi puhelinmyynnissä ja feissarihommissa. Eli totuus on että korkea palkkaisissa työpaikoissa on vähemmän paikkoja vapaina ja ne eivät välttämättä löydä oikeaa työntekijää vapaaseen paikkaan. Vähemmän kouluttautuneet ihmiset eivät pääse joka paikkaan töihin, vaan heidän tyydyttävä heidän mahdollisuuksiinsa tai jopa hankkia uusi koulutus, jotta pääsevät töihin.

 

Jotkut pitkäaikaistyöttömät ovat tulleet siihen tulokseen, että he pärjäävät aivan hyvin ilman moista huonosti maksavaa työpaikkaa. Tämä lisää passiivisuutta hakeutua töihin, mutta siihen voi liittyä juuri nämä edellä mainitut syyt esimerkiksi koulutus. Harvoin osaavaa työntekijää jätetään palkkaamatta ja tähän kiteytyy minun pointtini: yritykset käyttävät tukea aina kuin on mahdollista työttömiin, jotka yritys näkee yritystä kehittävänä ja tuottoa nostattavina. Turhaan työllistävät huonosti motivoitunutta pitkäaikaistyötöntä, sillä tuen loppumisen myötä työsopimus tulee pian päätökseensä huonon tuloksen seurauksena.

 

Budjetoinnissa voisi tänä vuonna miettiä uudelleen, tarvitseeko noin paljoa rahaa varata tuille, jos rahalle ei ole niin suurta huutoa.

 

https://yle.fi/uutiset/3-10369245