Yle uutisten 22.8.2018 julkaiseman jutun mukaan Aalto pankkiiriliike on saanut Finanssivalvonnalta julkisen varoituksen ja 20 000 euron sakon sijoitusneuvonnassa tapahtuneista laiminlyönneistä. Aalto Pankkiiriliike oli esimerkiksi myynyt useille yli 65-vuotialle ei-ammattimaisille sijoittaja-asiakkaille riskialttiita sijoitusrahastoja ja muita sijoitustuotteita.

 

Pankkiiriliike oli antanut sijoitusneuvoja ja -palveluja, ilman, että se oli kertonut asiakkaalle selkeästi, mihin tämä oli ryhtymässä ja mitä riskejä sijoittamiseen liittyi. Pankkiiriliike ei myöskään selvittänyt etukäteen riittävästi tietoja asiakkaasta. Tämän vuoksi pankkiiriliike ei voinut varmistua, miten suunniteltu liiketoimi sopii asiakkaalle.

 

Sijoitustuotteet ovat usein monimutkaisia ja vaikeasti ymmärrettäviä. Sijoittaminen voi olla hankalaa kenelle tahansa kokemattomalle. Vaikka ihmisten tulisi itse pyrkiä selvittämään sijoittamiseen liittyvät asiat ennen sijoituksen tekemistä, täytyisi pankin varmistaa, että asiakkaat ja erityisesti vanhukset ovat ymmärtäneet sijoitukseen liittyvät asiat. Eritysesti ikäihmisen voi olla vaikea ymmärtää sijoittamisessa käytettyjä termejä ja sijoittamiseen liittyviä riskejä Ikäihmiset ovat yleensä eläneet säästeliäästi ja siksi heille on saattanut kertyä suuret säästöt. Sijoitusneuvojan tulisi toimia vastuullisesti asiakkaidensa raha-asioita hoitaessaan. On kohtuutonta, jos asiakas menettää säästönsä siksi, ettei hän ole ymmärtänyt sijoitukseen liittyviä riskejä.