Helsingin Sanomissa julkaistiin 14.8. uutinen, jossa kerrotaan, että lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on langettanut 50 000 euron uhkasakon turkulaisapteekille, joka markkinoi luvatonta lääkekannabista suoraan asiakkaille.  Uutisessa kerrotaan, että kyseessä on kannabisvalmiste, jolla ei ole myyntilupaa, mutta sitä on voinut saada lääkkeelliseen käyttöön laillisin keinoin.  Laillisen lääkekannabiksen käyttöön tarvitaan kuitenkin hoitavan lääkärin resepti sekä lääkekannabista toimittava apteekki tarvitsee potilaskohtaisen erityisluvan lääkkeen toimitukseen.  

 

Uutisessa kerrotaan, että turkulaisapteekki on ottanut yhteyttä markkinointimielessä asiakkaisiinsa, joilla on tai oli ollut lupa lääkekannabiksen käyttöön. Apteekeilla ei ole kuitenkaan lupaa markkinoida reseptilääkkeitä suoraan potilaille.  

 

Mielestäni on hyvä, että ihmisillä on mahdollisuus saada tarvittaessa lääkettä, joka auttaa heidän kipuihinsa, jos lääkäri näkee kyseisen lääkkeen parhaaksi mahdolliseksi hoitotavaksi. Vaikka kannabis on Suomessa laitonta, on mielestäni hyvä, että sitä voi saada valvottaessa laillisesti lääkkeelliseen käyttöön. En kuitenkaan ymmärrä, miksi turkulaisapteekki on päättänyt ottaa yhteyttä asiakkaisiinsa, joilla on tai oli ollut lupa lääkekannabiksen käyttöön, vaikka apteekki tietää varmasti hyvin, että Suomessa on kiellettyä markkinoida reseptilääkkeitä. Mielestäni on myös typerää, että turkulaisapteekki on päättänyt mainostaa juuri lääkekannabista, vaikka apteekin kuuluisi tietää, että kyseessä on huumausaine ja kyseisellälääkekannabiksella ei ole minkäänlaista myyntilupaa, eikä se ole virallisesti hyväksytty lääke. 

 

Mielestäni on hyvä, että asiaan puututaan, koska apteekkien kautta lääkekannabis voisi joutua ilman valvomista vääriin käsiin varsinkin, jos lääkekannabiksen entiset käyttäjät eivät enää tarvitse kyisestä lääkettä. On myös muiden ihmisten etu, että huumausaineiksi luokitellut lääkkeet eivät kulje laittomasti eteenpäin. Mielestäni kyseinen uutinen on myös hyvä muistutus apteekeille, että niiden tehtävänä on palvella ja edistää ihmisten terveyttä, eikä toimia laittomasti. 

 

https://www.hs.fi/talous/art-2000005790488.html