Yle julkaisi verkkosivuillaan (yle.fi) 25.8.2018 artikkelin “Työllistämisrahaa jäämässä 150 miljoonaa euroa yli – Miksi valtion raha ei kelpaa yrityksille”. Jutussa kerrotaan valtion tarjoamasta tuesta, jonka mukaan työttömän työllistävä yritys voi saada puolet työllistettävän palkkakustannuksista valtiolta. Yritykset eivät jutun mukaan kuitenkaan hyödynnä tukea useasti, sillä tukia on jäämässä yli 150 miljoonaa euroa. Syyksi epäillään tuen hakemisen hankaluutta ja sen tuomaa eriarvoisuutta yritysten ja työnhakijoiden kesken.  

On erikoinen tilanne, että yhteiskunnan tarjoamaa tukirahaa jää yli. Mielestäni tuen tarjoaminen on hyvä idea, sillä se antaa yritykselle ylimääräisen motivaatiotekijän palkata uusi työntekijä. Suomen työllisyysprosentti on matala, joten erilaisia keinoja sen kasvattamiseen on keksittävä. Tämä on yksi niistä keinoista. Olen sitä mieltä, että yritysten kannattaisi hakea korvausta henkilön palkkaamiseksi. Vaikka tuen hakeminen on mielletty työlääksi, hakuprosessi kompensoi hyvin siitä seuraavaa taloudellista hyötyä yritykselle.  

On lisäksi esitetty, että tuki asettaa eri työnhakijat ja yritykset eriarvoiseen asemaa. Yhteiskunnalle on kuitenkin enemmän hyötyä siitä, että yritys palkkaa työttömän, kuin henkilön, joka haluaa vaihtaa työpaikkaa. Näin ollen työllisyys kasvaa. Täytyy myös huomata, että yritys haluaa palkata työhön sopivimman henkilön, oli tukea saatavilla tai ei. Artikkelissa tuli myös ilmi, että tuki voi johtaa tuen avulla olevan henkilön irtisanomiseen tukien loputtua. Tällainen tilanne voi olla edessä, jos talouskasvu hiipuu. Jos talous kuitenkin pysyy ennallaan taikasvaa, yritys pitää työntekijät palkkalistoilla tuista riippumatta. Vaikka irtisanominen tapahtuisikin, on työntekijä saanut hyvää työkokemusta, jolla voi olla merkitystä uutta työtä haettaessa.